Zgodba, ki raste in uspeva

Mladinski dnevni center KamRa je prostor, ki mi je omogočil, da premagam samega sebe. S pomočjo vodje Jasmine sem uspešno prišel do svojega prvega pravega dela in to kot prostovoljec v organizaciji. S tem, da sem postal prostovoljec, sem premagal izziv kako priti do nekih izkušenj, ki jih še nisem imel.

KamRa je nastala v obdobju, ko ministrstvo ni pravočasno zagotovilo sredstev za financiranje programa za mlade imenovan PUM-O, ki je v sklopu Ljudske univerze Radovljica. KamRa je nastala v septembru 2015, ko so zaposleni na LUR-u že obupavali ter bili tik pred tem, da zaprejo vrata mladim ter zaključijo z delovanjem PUM-a. Zahvaljujoč direktorici Mateji pa se je v zadnjih trenutkih rodila ideja o dodatnem »pomožnem« financiranju z odprtjem novega mladinskega in dnevnega centra.
Kot udeleženec programa PUM-O v tistem času sem imel možnost spoznati kako je, ko nek program, ki obratuje sedaj že več kot 16 let, počasi in postopoma ugaša. Vsi udeleženci in mentorji smo se zbali, da bomo izgubili še tisto nekaj dobrega kar imamo. Ko je na dan prišla ideja, da se odpre MDC, so se pojavljale razne komplikacije. Največ preglavic pa je povzročalo ime, ki smo ga morali izbrati za MDC. Idej je bilo veliko, a nobena ni ustrezala, nakar se je porodila ideja, da bi dali ime Kamra in to v pravem pomenu te besede. Ime kamra se je kaj kmalu tudi prijelo vseh nas, dobilo pa je tudi nov pomen: »Kam? V Radovljico«. S tem je iz kamre kot soba nastalo ime KamRa.
Začetki MDC-ja so bili težki, vse je bilo treba nekako začeti na novo, ni bilo lahko, a danes nam z vsakim dnem bolje uspeva. MDC KamRa ni več le MDC, ampak ima med svojimi programi tudi internetni radio, ki se oddaja iz KamRine pisarne. Radio Galama je svoje ime dobil, ker je v mladinskem centru in v programu PUM-O nenehno dogajanje, skratka prava galama. K predstavitvi vabi mlade, nadarjene glasbenike, ki še niso uspeli, na radio se predvaja njihova glasba, vabljeni so tudi na intervjuje.
KamRa je otrokom in mladostnikom prijazna postojanka, nudi jim prostočasne aktivnosti, jih spodbuja k učenju novih stvari ter pripomore, da se lažje vključijo v družbo. Pomaga, da otroci vzdržujejo osebno komunikacijo, ne le preko moderne tehnologije. Mladostnikom ponuja brezplačno učno pomoč ter sodelovanje v raznih tečajih, ki jim bodo v življenju marsikod pomagali. Programi spodbujajo k temu, da se pripravijo na bodoče življenje in na to, da se bodo zaposlili.
Kot organizacija za mlade KamRa gleda tudi v prihodnost in misli na mlade. Kljub temu lahko na KamRo računa vsak, tako mladi kot njihovi starši oz. skrbniki. Zaposleni v KamRi nudijo pomoč tudi staršem, ki imajo težave z mladimi.
Glavni cilj mladinskega centra je nuditi prijeten, varen in ustvarjalen prostor ter široko in pestro ponudbo izven šolskih dejavnosti za mlade in otroke. Radi bi postali uspešna organizacija, ki bo mladim ostala v spominu in srcu. Cilj KamRe je tudi ozaveščanje mladih in jih povezati z ustvarjalnostjo sveta.

Izpovedal: Mark Volčanšek

Posted in Mladinski center KamRa.